TRY TO EXPLORE

~mencuba itu sesuatu yang menyeronokkan~

Selasa, 15 Februari 2011

Ikan Salmon

Pernahkah kita bersusah-susah untuk islam?

Seorang muallaf sanggup dibuang keluarga, berlapar, dihina, dicaci semata-mata untuk kembali kepada fitrah tapi kita tak pernah pula lapar untuk islam. Lebih tragis, jika pergi ceramah-ceramah agama, kita makin kenyang sebab banyaknya kudapan yang urusetia hidangkan!

Nak solat, tiada siapa pun boleh larang, malah tiada pun yang nak pukul. Masjid dan surau pun merata-rata ada tapi masih ramai yang sambil lewa dalam mengerjakannya.

Nak pakai tudung, bila-bila pun boleh, kat mana-mana pun tak de sapa nak larang, bukannya ada tempat kat Malaysia ni yang larang kita pakai tudung kan? Muslimat di negara-negara lain siap kene tarik tudung la, kene simbah air la dan ada yang siap mati sebab bertudung! Tapi 'muslimat' di Malaysia tak mahu ambil pengajaran, makin bukak dan bukak, fesyen kan?

Tahu tak, ikan salmon pun bersusah-susah dalam meneruskan hidupnya. Ikan ini sanggup melawan arus,berhadapan dengan beruang-beruang semata-mata untuk melunaskan tanggungjawab yang telah Allah tetapkan untuk mereka iaitu, membiak.ikan ni siap sanggup lintas jalan kawan-kawan. Kita?? Ditimpa susah sikit sudah merungut-rungut.Aduh, malu sungguh dengan ikan. Dia yang tak punya akal pun masih tak mahu ingkar dengan arahan Allah, kita yang diberi akal pula cepat-cepat patuh larangan, ingkari arahan. Malulah kita kalau tak tahu apa tujuan hidup sebab ikan pun tahu. Siapa sebenarnya manusia, siapa sebenarnya haiwan?

Kalau rasa malu nak buat baik, buang je jauh-jauh perasan TAK PATUT LANGSUNG TU, sebab sebenarnya majoriti makhluk yang ada kat alam ni semuanya ikut sunnah yang Allah dah tetapkan. Matahari, bulan, bintang, semuanya ikut cakap Allah. Pokok padi, pokok kelapa, pokok cili, senang kata semua pokok pun bertasbih-tasbih puji Allah. Haiwan, takyah cakap, semua lagi taat dari manusia. Jadi orang yang buat baik tu sebenarnya ada dalam kalangan majoriti, orang yang buat dosa tu yang minoriti, itupun mereka sempat lagi berlagak bagus! Dah rasa cukup kuat untuk menghadapi seksaan-seksaan yang Allah sediakan ke?

fikirlah diri, sebab kamu orang yang pertama akan diuji...

Isnin, 14 Februari 2011

uniknya cintaAdakah kita perasan yang cinta umat islam itu unik?
Cinta pada orang yang tak pernah kita ketemu dan cinta itu hanya timbul apabila kita mendengar kisahnya.

Lebih hebat, orang yang kita cintai itu lebih dahulu mencintai kita walaupun ketika itu kita lambat lagi untuk wujud di muka bumi ini.

Dan cinta itu bertambah hebat apabila ketika ajal datang menjemput orang yang kita cintai, nama kita disebut-sebut.

Ummati, ummati,ummati

Masih tidak cukupkah bukti cinta Nabi pada kita.

Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah, Nabi kita tidak sabar-sabar hendak memberi syafaat pada kita di akhirat kelak, tapi kenapa kita di sini tak sabar-sabar nak buat dosa?

~Ya Allah, tambahkan rasa cintaku pada Rasul Mu~

Khamis, 3 Februari 2011

kepada yang berkenaan

sila baca dari kita
jzkk kepada si penulis yang amat dirindui
mohon menembak doa dari malaysia kepada sahabat2 di mesir terutama sahabat2 malaysia yang belajar di sana dan khusus buat muslimin yang memperjuangkan hak mereka.

di bawah hanya kepada yang berkenaan, tiada kaitan dengan orang yang tidak berkenaan :

report
1) staining (microbiology)
2) route of administration (pharmacology)
3) bmi (biochemistry)

buku
1) maza yakni
2) kitab tauhid

hafazan
1) hadis 1-20
2) juzu' 30

task
1) petunjuk sepanjang jalan
2) juzu' 6,7,8

quiz
1) microbiology
2) organic chem
3) pharm anal
4) biochem
5) pharmaco

masa kita tidak banyak saudari