TRY TO EXPLORE

~mencuba itu sesuatu yang menyeronokkan~

Ahad, 27 Mac 2011

realiti dan ilusi

~exam mood~

Al Quran memberitahu kita bahawa :

Yahudi itu sifatnya takabbur, dendam dengan orang beriman dan penakut kerana hanya mampu menyerang di sebalik tembok..

Dan kita lihat bahawa apa yang diceritakan pada kita tentang mereka adalah realiti yang berlaku pada masa kini...

Dan apabila ditadabbur kandungan Al Quran, Nasrani (Kristian) juga adalah bangsa yang realiti.

Bagaimana pula kita, UMAT ISLAM???

Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.

Persoalan untuk diri....adakah kita seperti yang digambarkan???

Maka, tidak heran jika kita melihat saban hari umat islam diinjak-injak seperti binatang oleh si realiti..

Kerana sunnatullah telah menunujukkan realiti itu sentiasa mengalahkan ilusi

Aduh diri, bagaimana mungkin kamu mengharapkan islam tertegak di bumi ini, Palestin menjadi milik kamu kembali jika akhlakmu itu tidak kamu perbaiki.
Selagi diri ini tidak diubah seperti acuan yang sebenar, maka bukalah mata dan lihat satu demi satu kejatuhan, kehinaan yang akan menimpa kita....

Tidak cukup lagikah diperkotak-katik oleh si realiti wahai diri??
Tidak sedarkah kamu bahawa dengan sifatmu itu, saudaramu pula yang menerima tempiasnya....

-iraq-

-peristiwa tak bai, selatan thai-


~tanahku, palestin~Isnin, 7 Mac 2011

semut

Sekarang aku sepatutnya sedang menelaah benzene dan biomelecules, tapi tangan ini begitu ringan untuk menaip, maka aku biarkan sahaja ia begitu.
Haha tak patut tul salahkan tangan, otak juga yang kawal..dush2x

Seronok juga jadi berani macam sang semut. Walaupun di hadapannya ada makhluk besar bernama manusia, dia tetap tekap dan berani merentasi pelbagai halangan untuk sampai ke destinasi yang dituju. Bahaya letak saja di tepi.

Contoh paling ketara ialah semut di bilik aku ni. Ada dia kisah aku wujud ke tak dalam bilik? Dia memang tak kisah. Buktinya, sedang aku membaca notes di atas meja, dia dengan selamba bersiar-siar di atas tulisan-tulisan itu. Ala-ala makan angin gitu.

Memang aku tak berminat pun nak belajar pasal semut ni walaupun dia rela menyerah diri padaku. Lain la kalo mycoplasma ke, polioviruses ke, mycobacterium tuberculosis ke, haaa yang itu aku memang minat la nak kaji (leh caya ke ni ecah..haha tetiba je kuar nama kawan ni kan).

Dia tak tahu ke aku punya tangan ni amat ringan untuk 'memenyeknya' (ada ke perkataan ni?). Aah, dia memang tak kisah la. Walaupun kawan-kawannya telah ku tamatkan riwayat, masih ada sang semut yang tak ambil pengajaran. Masih mahu guna 'short cut'.

Berani kan mereka ni. Kitorong (aku dan roomates) membuat kesimpulan yang semut ni suka buat adegan berani mati. Dekat dalam kettle pun dia nak masuk jugak, tak sedar diri tu kecil, kalo masuk air kan lemas. Senang cakap, semut zaman sekarang memang kuat la. Tak main la, jalan-jalan kat gula je, itu zaman tok nenek je, sekarang zaman menuju wawasan 2020, kene la jalan-jalan kat icing, jem, kordial sarsi, baru ada class. (kimah sedang merepek).

__________________________________________________________

cuba kita baca Surah An-Naml ayat 18-19.

(18) Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut : Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tenteranya, sedang mereka tidak menyedari.

(19) Maka dia (Nabi Sulaiman) tersenyum dengan tertawa kerana (mendengar) perkataan semut itu. Dan dia berdoa, " Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhoi; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh.

________________________________________________

1st time baca ayat ni, aku pun tersenyum. Rasa ayat ni sangat menarik atau perkataan budak-budak, 'comel'nya.

Seorang nabi yang tugasnya jauh lebih berat dari kita manusia biasa pun ambil berat mengenai semut. Kelebihan yang Allah bagi pada baginda tidak disia-siakan malah di ambil sebagai amanah yang perlu dijaga. Walaupun semut itu hanya serangga kecil yang pada kita hanya merimaskan, tapi Nabi Sulaiman tetap jaga haknya. Bila di dengar rintihan sang semut, Nabi Sulaiman menyuruh angkatan tenteranya untuk tidak melalui kawasan itu. Maka selamatlah sang semut dan kawan-kawannya.

Subhanallah, sabarnya Nabi Allah Sulaiman. Kita ni (aku la) pantang nampak semut, ada je la cara nak buat biar semut tu mati. Rimas la, apa la. Baca Al Quran tapi tak ambil pengajaran. Bangga sangat jadi manusia, sang semut tu, namanya ada dalam Al Quran, dia tak sombong pun, Kimah!

Aduh, tolong la berlaku comel pada semut........