TRY TO EXPLORE

~mencuba itu sesuatu yang menyeronokkan~

Sabtu, 21 September 2013

Jom Nilai Diri Ini

Almari adik dibuka perlahan, itu rutin waktu pagiku. Bukan untuk mengemaskan kain bajunya tapi untuk meminjam sikatnya. Tiba-tiba terpandang satu helai kertas yang tertampal di pintu almari.

Matlamat Hidup Saya
bla, bla, bla
bla, bla, bla

Tiba-tiba terbaca ayat ini:
Tak nak jadi malas macam Kak Kimah.

kriuk, kriuk, kriuk

Dan aku, tak marah langsung dengan pernyataan di atas. Aku sedar, aku sebenarnya bawa pengaruh yang tidak baik untuknya. Aku yang cuba jadi qudwah untuk sahabat-sahabatku gagal untuk menjadi qudwah kepada adik sendiri.

Aku tidak seperti belon yang dipenuhi angin. Belon itu, jika dicucuk di bahagian mana sekalipun pasti akan mengeluarkan angin. Aku sepatutnya menjadi islam di mana sahaja aku berada. Bukan setakat di tempat pengajian yang terjaga biahnya, tetapi seharusnya di mana-mana, hatta di rumah, di mana ibu bapa dan adik beradik mengetahui perangai silamku. Aku patut menjadi benih yang subur. Campak di laut jadi pulau, campak di tanah jadi gunung. Bukan campak di laut, jadi plastik, campak di tanah jadi sampah. (ape ni?)

Ada orang kata, cermin yang terbaik adalah orang di sekeliling kita. Dan adik ku memang cermin yang terbaik untukku setakat ini.  

"Kak kimah ni malas sangat ke? Kak kimah rajin kemas rumah kot!"

"Tapi kak kimah suka tidur lama-lama kalau balik cuti."

Sobs T_T (sangat benar!)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan